Radu Beligan, titanul teatrului românesc, s-a stins

Radu Beligan, marele artist, s-a stins din viaţă la vârsta de 97 de ani la spitalul Elias, în urma unui stop cardio-respirator.

Teatrul românesc a mai pierdut un nume sonor şi pe cel mai longeviv actor al său. A rămas în activitate până la final. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Radu Beligan, titanul teatrului românesc, s-a stins

„Maestrul Radu Beligan a fost internat în Spitalul de Urgenţă Elias vineri, la ora 13.00. În secţia de Terapie Intensivă, în stare de degradare biologică progresivă, în contextul vârstei. Pe perioada internării, a beneficiat de monitorizare strictă a funcţiilor vitale şi a confortului fizic şi psihic adecvate. A decedat miercuri, la ora 13.00. În urma unui stop cardio-respirator ireversibil”, a spus Dana Safta, directorul medical al Spitalului Elias.

S-a născut pe 14 decembrie 1918, în satul Galbeni, comuna Filipeşti din județul Bacău.

Radu Beligan era grec de origine, pe linie maternă. Și era urmaș al unuia dintre frații lui Ion Creangă, pe linie paternă. A avut o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. A interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale. Piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea. Piese semnate și de Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare.

Precum și în spectacole de Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol. În piese scrise de Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. El este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum „Egoistul” de Jean Anouilh. „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, „Doctor fără voie” de J. B. P. Molière, „Străini în noapte” de Eric Assous.

Radu Beligan, titanul teatrului românesc, s-a stins

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969. Iar ca director al Teatrului Naţional Bucureşti, a fost între 1969 şi 1990. A fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer. A mai primit Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan. Precum și Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

În ultimii ani, Radu Beligan obișnuia să-și serbeze pe scenă ziua de naștere. Pe 14 decembrie anul trecut, actorul a jucat în cea de-a 300-a reprezentatie a spectacolului ”Egoistul”.

Actori, cântăreţi, dar şi politicieni îi deplâng trecerea în nefiinţă. Iată câteva gânduri despre el.

Cornel Ilie
“Radu Beligan a plecat din lumea noastră… Odihnească-se în pace.”

Mihai Morar
Radu Beligan a plecat azi în Iubire. «Longevitatea se datorează actului iubirii. Suntem născuţi pe lume pentru a iubi. Orice. Nu-ţi impun să joci. Să iubeşti ce iubesc eu. Ci să iubeşti ce iubeşti dumneata. Dar să iubeşti cu adevărat. Cred că ăsta e marele mister, iubirea. Dacă oamenii ar putea să-şi însuşească asta, lumea ar fi o bucurie.» – Radu Beligan. Dumnezeu să îl odihnească.”

Mirela Vescan
„Îl iubim şi respectăm pe Radu Beligan ! Tuturor ne-a fost teamă de ziua asta. De ziua în care se va încheia stagiunea pentru aces măreţ român! Spunea cu umor că numele lui are câteva litere inversate. Și vine de la satul în care s-a nascut, Galbeni! Un trandafir galben şi aplauze, i-ar plăcea asta!”

Andreea Bălan
“Să vă odihniţi în pace, maestre Radu Beligan! Aţi fost o comoară naţională şi să fim în aceeaşi sală cu dumneavoastră era o mândrie şi o onoare!”

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.