O nouă sală de concerte în București! Ministrul Culturii anunţă că Bucureştiul va avea o nouă sală de concerte de 55 milioane euro. La nivelul Guvernului există o discuţie în vederea construirii unei săli de concerte pe bulevardul Aviatorilor, în locul fostelor garaje Leonida, cu un împrumut de 55 de milioane de euro, de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.O nouă sală de concerte în București

„Am studiat mai multe amplasamente pentru această sală de concerte pe care am anunţat-o încă de la începutul mandatului. Dar ea nu va fi doar o sală de concerte, va fi o sală de concerte şi un spaţiu de artă contemporană, va fi de fapt un nou concept integrat cultural, care nu există în România. Sala de concerte va fi de fapt integrată într-un ansamblu mai larg de arte contemporane, de creaţie, de ateliere de artişti, în care artiştii ar veni în contact direct cu publicul (…) Ne-am hotărât asupra unui loc central, lângă Guvern, pe bulevardul Aviatorilor, fostele garaje Leonida. Este un teren important de 14.000 de metri pătraţi, dacă luăm ambele garaje, care în momentul de faţă sunt practic dezafectate. Mai e acolo o unitate a Ministerului de Interne de coordonare a autostrăzilor. garajul din dreapta funcţionează garajul Guvernului, adică o unitate care repară maşinile Guvernului şi alte maşini”, a declarat ministrul Culturii, marţi, într-o întâlnire cu presa.

Potrivit lui Vlad Alexandrescu, unul dintre garaje este gol şi nefolosit. Celălalt garaj aparţine Guvernului.

„Vrem să obţinem aceste două garaje cu terenurile aferente pe care să construim această sală de concerte. Unul din ele este monument istoric, pentru că este o faţadă probabil ridicată în anii 1910 – 1920 şi o vom prelua în concursul de arhitectură care va avea loc, o vom prelua ca temă de arhitectură, vom integra acest monument, faţada lui şi poate o parte din structura lui, într-un tip de construcţie care se doreşte a fi un model de conservare a patrimoniului. Ideea de a avea o sală de concerte în Festivalul Enescu, dar nu numai pentru festival o sală importantă de concerte de circa 2.400 de locuri în Bucureşti, lângă o staţie de metrou, în Piaţa Victoriei, vizavi de Institutul de Istorie «Nicolae Iorga», la doi paşi de Muzeul Ţăranului Român, la 15 minute pe jos de Ateneul Român şi de Sala Radio, credem că ar fi într-adevăr un răspuns pe care Bucureştiul îl poate da cererii publicului meloman de a avea într-adevăr un loc de desfăşurare a concertelor în Bucureşti. În Polonia s-au făcut în ultimii ani mai bine de şapte astfel de centre culturale integrate pe fonduri europene, în România nu s-a întâmplat nimic. Tot ce s-a făcut a fost o renovare sau consolidare a unor clădiri existente. Eu cred că a venit momentul să edificăm în Bucureşti un edificiu reprezentativ printr-un concurs internaţional de arhitectură, care să respecte tehnica de acustică pe care putem să o oferim publicului meloman în 2016-2020. Dacă reuşim să obţinem aceste două spaţii în proprietatea Ministerului Culturii putem imediat lansa extinderea devizului cadru cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru o valoare de 55 de milioane de euro, un lucru care a fost deja evocat şi am putea avea un concurs de arhitectură ale cărui soluţii să le vedem deja în toamnă. Mă grăbesc pentru că nu voi sta în acest post mai mult decât e mandatul acestui Guvern şi mă grăbesc pentru că, dacă reuşesc să ajung la nişte rezultate care să fie ireversibile, în momentul în care voi pleca, sunt convins că cel care va succede va fi obligat să le continue. Nu cred că trebuie să avem nino-nino pe bulevardul Aviatorilor, între statuia Aviatorilor şi Piaţa Victoriei. Putem să avem foarte bine la Chitila sau în altă parte, nu cred că e o problemă”, a explicat ministrul Culturii.

Acesta a mai spus că sala de concerte ar putea fi realizată în patru ani. Ministrul Culturii a mai spus că are nevoie „de puţină înţelegere ca ministrul de Interne să îşi mute nişte maşini din garaj” şi să nu coordoneze autostrăzile din Piaţa Victoriei.  Acesta a mai spus că, dacă Ministerul Culturii va obţine garajele, ar putea fi demarat concursul de arhitectură pentru viitoarea sală de concerte.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.