Suntem siguri că știți cine este Nana Mouskouri, dar și așa, o să încercăm să vă reamintim noi.
La multi ani Nana Mouskouri!Numele ei adevărat este Ioánna Moúschouri, și s-a născut pe data de 13 octombrie 1934, într-o localitate din Grecia, numită Chania, oraș în care tatăl ei, Constantin, lucra ca proiecționist de film într-un cinematograf local, iar mama ei, Alice, a lucrat în același cinema ca plasatoare. Când Nana Mouskouri avea trei ani, familia ei s-a mutat la Atena. „Nana”, așa cum era strigată în familie, împreună cu sora ei mai mare Eugenia (Jenny) au fost trimise la Conservatorul din Atena. Deși Mouskouri a afișat talent muzical excepțional de la vârsta de șase ani, Jenny inițial a părut să fie sora mai talentată. Fiind în imposibilitatea financiară de la susține pe ambele fete, părinții l-au întrebat pe profesorul acestora, care ar trebui să continue. Profesorul a recunoscut că Jenny avea o voce mai bună, dar „Nana” a fost cea cu adevărat pasionată și cu talent înnăscut.
La multi ani Nana Mouskouri!Copilăria vedetei a fost marcată de ocupația germană nazistă a Greciei, tatăl ei devenind parte a mișcării de rezistență antinazistă din Atena. Nana Mouskouri a început să ia lecții de canto de la vârsta de 12 ani. Ca și copil, ea a ascultat emisiuni de radio ale unor cântăreți, cum ar fi Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Billie Holiday și Édith Piaf.

La multi ani Nana Mouskouri

În 1950, ea a fost acceptată la Conservator. A studiat muzica clasică, cu accent pe muzica de operă. După opt ani de Conservator, Nana Mouskouri a fost încurajată de prietenii ei de a experimenta muzica de jazz. Ea a început să cânte cu grupul ei de prieteni în cluburile de noapte din Atena, cu o prejudecată față de repertoriul celebrei Ella Fitzgerald. În 1957, înregistrează primul ei cântec, „Fascination”, atât în ​​greacă cât și engleză pentru Odeon/EMI Grecia, iar în 1958, în perioada în care Nana cânta la Zaki, îl cunoaște pe compozitorul grec Manos Hadjidakis.

La multi ani Nana Mouskouri!

Hadjidakis a fost impresionat de vocea lui Nana și s-a oferit să scrie cântece pentru ea. În 1959 Mouskouri a înregistrat compoziția lui Hadjidakis, „Kapou Iparchi I Agapi Mou” (co-scris cu poetul Nikos Gatsos) și a cântat-o în deschiderea festivalului ”Greek Song Festival„. Cântecul a câștigat premiul întâi, și Mouskouri a început să fie observată.

La multi ani Nana Mouskouri!

Și de aici începe fulminanta carieră a celebrei Nana Mouskouri. O carieră care s-a întins pe durata a 55 de ani, până în 2012, când a avut ultimul ei concert în Germania, unde, de altfel, a și lansat ultimul ei single, intitulat ”The White Rose of Athens”. O foarte bună cunoscătoare a limbilor franceză, engleză, germană, olandeză, italiană, portugheză, spaniolă, ebraică, galeză, chineză mandarină, maori și turcă, Nana Mouskouri a vândut peste 350 milioane de albume, în aproape toate limbile de circulație internațională, și nu numai. A lucrat la multe coloane sonore, pentru seriale, filme artistice și documentare, și este inclusă în „Cartea Recordurilor” pentru numărul de albume vândute peste tot în lume.
La multi ani Nana Mouskouri!Reamintim faptul că, după decizia din 2012, de a se retrage din viața muzicală, în 2014, în decembrie, prin purtătorul ei de cuvânt, artista a anunțat că revine pentru o serie de concerte, printre care și în România.

În țara noastră vedeta v-a concerta, pe data 25 noiembrie 2015, la Sala Palatului. Spectacolul de la București face parte dintr-un turneu internațional, intitulat „Happy Birthday”.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.